• Sarımsakta yer alan alliin, allicin, thiosulfinatlar, gama-glutamylcysteine peptitleri gibi farklı kükürt bileşikleri, insan metabolizması için önem taşır.
• Allicin çok düşük bir konsantrasyonda bile güçlü bir mikrop öldürücüdür. Ayrıca, mantarları ve sivrisinek larvalarını öldürdüğü saptanmıştır. Allicin’in mikropta enzim fonksiyonunu bozmak yoluyla etki gösterdiği sanılmaktadır.
• Araştırmalar sarımsağın, stafilokokus aureus ve Brucella abortus, stafilokok, streptokok, klebsiella, proteus, escherichia coli, salmonella adlı mikropları ve candida albicans gibi mantarları öldürdüğünü göstermektedir. Penisilin, chloramfenikol, streptomycin, tetrasiklin, eritromisin gibi ilaçların öldüremediği mikroplara karşı da sarımsağın etkili olduğu görülmüştür.
• Sarımsak kullanımı kalp hastalıklarının ortaya çıkma riskini düşürür. İyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü ve trigliseritleri azaltıcı etkisi vardır. Damar tıkanıklığına karşı korur. Yüksek tansiyonu olanlar için yararlıdır. Kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Anti-hipertansif ilaçlara benzer etki göstermekle beraber onların yan etkilerine sahip değildir.
• 1990′da Alman Pratisyen Hekimler Derneği tarafından konsantre sarımsak tozu kapsüllerinin kullanımıyla ilgili yapılan bir araştırma sonucuna göre sarımsak kullanımı, kolesterol düzeylerinde %12, trigliserit düzeylerinde %17 lik bir azalmayı göstermiştir.
• Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu sarımsağın damar sertliğinden korunmada kullanılabileceğini belirtmiştir.
• İçerdiği antikanser maddelerle sarımsak kanser önleyici bir besindir. Doğal öldürücü hücrelerin sayısını artırmak suretiyle bağışıklık sisteminin etkinliğini artırıcı etkisi bulunur.
• Sarımsak hakkında yapılan araştırmalar prostat, bağırsak, mide kanserine yakalanma olasılığını düşürdüğünü göstermektedir.
• Dünya Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre sarımsak ve soğan bağırsak kanseri olasılığını azaltmaktadır. Açıklamaya göre bu iki besin kanser yapıcı maddeleri etkisizleştirerek tümör oluşumunu başlangıç aşamasında engellemektedir.
• Memorial Sloan Kettiring Cancer Center’daki araştırmacıların belirtiğine göre sarımsak prostat, mide, kolon, meme, cilt ve ağız kanserleri gelişimini önleyici etki göstermektedir.
• Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde sarımsak özütünün, doza bağlı olarak farelerde sarkom hücrelerinin gelişmesini ve sarkom hücre metastazını inhibe ettiği saptanmıştır. Sarımsaktaki ajoenin, lösemi hastalarında, kanserli hücrelerin ölümünü uyardığı ve hızlandırdığı tespit edilmiştir.
• 1990 yılında sarımsakla ilgili yapılan bir kongrede günlük sarımsak kullanımının kardiyovasküler hastalıklar ve kanser olasılığını önemli ölçüde azalttığı belirtilmiştir.
• İngiltere’deki Kings College ve East of Anglia üniversitelerinin yaptığı araştırma sonucuna göre sarmısak ve soğanı günlük beslenmede düzenli olarak tüketmek eklem ağrıları ve kireçlenmeye karşı önleyici etki göstermektedir.
• Sarımsağın akyuvarlarda sitokin üretimini baskıladığı ve iltihabi kemik hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılabileceğine gösteren araştırmalar mevcuttur.
• Çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın nedeni olan serbest radikalleri hücre içinde yok eder. Glisin, glutamin ve cystein adlı üç aminoasitten üretilir. Glisin ve glutamin gereksinimi et, balık ve tavukla karşılanır. Soğan ve sarmısak ise cystein aminoasidi bakımından zengindir.
• Sarımsağın, alzhemir gibi ciddi ölçüde nöron kaybının görüldüğü sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterebileceği belirtiliyor. Antioksidan enzimleri uyarıcı etkisi ve sinir hücrelerini tahrip edici kaspaz-3 enzimlerinin aktivasyonunu durdurucu bileşikler içermesi nedeniyle, sinir hücrelerinin ölümlerinin engellenmesinde etkili olabileceği düşünülüyor.
• Çin’li araştırmacılar, Cryptokokuslerin neden olduğu menenjitde, ağızdan ve ayrıca özel olarak hazırlanmış sarımsağı kalçadan ve damardan iğne şeklinde uygulayarak menenjitde düzelme sağlamışlardır.
• Sarımsağın faydaları ve kokusu içindeki kükürtten dolayıdır. Sarımsak pişirildiği takdirde kokusuyla birlikte içindeki önemli bazı maddelerin kaybolması sonucu ortaya çıkar.
Vücuda güç ve enerji verir. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Balgam söktürür ve kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Kuvvetli bir antibiyotik yani mikrop öldürücüdür. Kanı temizler. Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. Tansiyonu düşürür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Basur, bronşit, astım, varis ve romatizma rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker miktarını dengeleyen sarımsak şeker hastalarına iyi gelir. Zehirlenmelerde kullanılır. Cinsel gücü arttırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder