30 Aralık 2011 Cuma

Sarımsak Hapı

Talya Garlic ( Sarımsak ) Bitkisel Kapsül 1000 mg ( 60 Kapsül )
İçindekiler:    * Sarımsak
    * Sarımsak Ekstratı

Kullanım Şekli: Yetişkinler için bol su ile günde 2 defa 1 er kapsül alınması tavsiye edilir.

Sarımsak Hapı
Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda, doğrudan güneş ışığı almayacak yerde muhafaza ediniz.

Uyarılar: Takviye edici gıda takviyesidir. İlaç değildir. Gıda takviyesi olarak tüketilir. Tavsiye edilen günlük dozu aşmayınız. Çocukların ulaşamayacağı şekilde saklanmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde doktorunuzun tavsiyesine göre kullanınız. Garanti folyosu açılmış ürünleri satın almayınız.
Sarımsak Hakkında
Sarımsak (Allium sativum), Alliaceae familyasına dahil olan, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türü. 25-100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu bir yağ bulunur.

Sarımsak yıllık bir bitkidir. Soğan, yabani soğan, zambak ve pırasa ile akraba olan sarımsak doğada yabani ortamda yetişmez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi olduğu, olasılıkla güneybatı Asya'da doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilmiş olduğu düşünülmektedir.

Sıklıkla "sarmısak" olarak da anılan sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişir.

Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirlmek istenmiş malesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir. Raf ömrü çok uzun olan Taşköprü sarımsağı bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihitiyaç duyulmadan saklanabilmektedir.

Sarımsak başında % 84.09 su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunlara vücut tarafından doğrudan sentezlenmeyip, gıdalarla alınması gereken aminoasitlerin tümü dahildir), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Sarımsağın, çiğ halde veya yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik işlevi, grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına, bademcik, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, öksürük ve bronşite iyi geldiği ön plana çıkarılmaktadır. Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur.

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucu etkisini destekler bazı bilimsel bulgular mevcuttur. Bu etkinin HIV virüsü ve menenjit ile mücadeleye yansıtıldığı tecrübeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kardiyovasküler sistemi güçlendirmesi, bunun da serum kolesterol seviyeleri ve trigliserit oranları üzerinde etkisi sözkonusudur. Trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyici etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı rol oynar. Sarımsak ayrıca tansiyonu ve kan şekerini de dengeleyicidir.
Sarımsak içeriği
Phytochemicals        Nutrients
Allicin        Kalsiyum
Beta-carotene        Folat
Beta-sitosterol        Demir
Caffeic acid        Magnezyum
Chlorogenic acid        Manganez
Diallyl disulfide        Fosfor
Ferulic acid        Potasyum
Geraniol        Selenyum
Kaempferol        Çinko
Linalool        Vitamin B1 (Thiamine)
Oleanolic acid        Vitamin B2 (Riboflavin)
P-coumaric acid        Vitamin B3 (Niacin)
Phloroglucinol        Vitamin C
Phytic acid    
Quercetin    
Rutin    
S-Allyl cysteine    
Saponin    
Sinapic acid    
Stigmasterol    
Alliin    
Source: Balch p 97

Sarımsak, tansiyon düşürücü olarak bilinir ve tavsiye edilir.

Belirtilen etki alanlarının uzman tıbbi görüş ve gözetimden kopukluk içine düşülmeksizin değerlendirilmesi ile, sağlığa çok çeşitli yararları bulunan bir bitkidir.

Yemek malzemesi

Sarımsak içindeki allisin bileşiğinden kaynaklanan özgün ve ağır bir kokuya sahiptir. Bu koku pişirme ile kısmen giderilebilir. Kokusu giderilmiş olan sarımsak yağı, tozu veya kapsülleri de piyasada mevcuttur.

Yan etkileri

Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri olabilir. Sarımsağın yapısında yüksek oranda kükürt bileşikleri bulunması bir takım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, aşırı miktarlarda çiğ sarımsak tüketimi, sindirim sırasında bağırsak gazlarına ve bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder